Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

Πέθανε η τιμημένη με Νόμπελ Ειρήνης Ουανγκάρι Μαατάι

Είχε ιδρύσει το Κίνημα της Πράσινης Ζώνης




Πέθανε σε νοσοκομείο του Ναϊρόμπι η κενυάτισσα οικολόγος Ουανγκάρι Μαατάι, που τιμήθηκε το 2004 με το Νόμπελ Ειρήνης για τη συνεισφορά της στον αγώνα υπέρ της αειφόρου ανάπτυξης, της δημοκρατίας και της ειρήνης. Έπασχε από καρκίνο.

Η Μαατάι είχε ιδρύσει το Κίνημα της Πράσινης Ζώνης, το μεγαλύτερο πρόγραμμα δενδροφύτευσης στην Αφρική που έχει ως στόχο την προώθηση της βιοποικιλότητας, δημιουργώντας θέσεις εργασίας για τις γυναίκες και αναβαθμίζοντας την εικόνα τους στην κοινωνία. Επίσης υπήρξε βουλευτής.

Η είδηση του θανάτου της μεταδόθηκε από τα τηλεοπτικά δίκτυα της χώρας της, χωρίς περισσότερες πληροφορίες.


από την ζωή και το έργο της...

Νόμπελ Ειρήνης με οικολογικές ευαισθησίες

Στην Κενυάτισσα οικολόγο πολιτικό, Ουανγκάρι Μαατά

8 Οκτ. 04

Στην Κενυάτισσα οικολόγο πολιτικό, Ουανγκάρι Μαατάι, απένειμε το φετινό βραβείο η νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ
Την στενή σχέση μεταξύ Οικολογίας και Ειρήνης επιβεβαίωσε η επιτροπή Νόμπελ, που απένειμε το φετινό Νόμπελ Ειρήνης στην υφυπουργό Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων της Κένυας, Ουανγκάρι Μαατάι. Σύμφωνα με την Επιτροπή, η κ. Μαατάι τιμήθηκε "για τη συμβολή της στην προώθηση της αειφόρου ανάπτυξης, της δημοκρατίας και της ειρήνης". Η Μαατάι είναι η πρώτη γυναίκα από την Αφρική που βραβεύεται με το Νόμπελ Ειρήνης από τη θέσπισή του πριν από εκατό χρόνια. Και πέρυσι, πάντως, το εν λόγω βραβείο δόθηκε σε γυναίκα, την Ιρανή, Σιρίν Εμπαντί. Η τιμητική διάκριση θα συνοδευτεί από χρηματικό έπαθλο, ύψους 1,36 εκατομμυρίων δολαρίων.

"Η οικολογία και η ειρήνη συνδέονται στενά"

Η Επιτροπή παραδέχθηκε ότι η επιλογή ήταν πολύ δύσκολη. Το φετινό Νόμπελ Ειρήνης, πάντως, έχει σαφείς οικολογικούς προσανατολισμούς, καθώς η Μαατάι ηγήθηκε του "Πράσινου Κινήματος", που φύτεψε είκοσι εκατομμύρια δέντρα στην αφρικανική Ήπειρο. Η ίδια θεωρεί ότι η προστασία του περιβάλλοντος και η προώθηση της ειρήνης συνδέονται άρρηκτα μεταξύ τους. Μάλιστα, η υπόθεση της οικολογίας "είναι μία σημαντική πλευρά της ειρήνης διότι, όταν σπανίζουν οι πόροι, αγωνιζόμαστε για να τους εξασφαλίσουμε", δήλωσε στη νορβηγική τηλεόραση. "Φυτεύουμε τους σπόρους της ειρήνης, σήμερα και για το μέλλον", είναι το μήνυμα της μαχητικής οικολόγου.

Η ζωή και το έργο της

Η Ουανγκάρι Μαατάι γεννήθηκε στο Νιέρι της Κένυας. Το 1964 πήρε το πτυχίο της στις Βιολογικές Επιστήμες από το Κολέγιο "St. Scholastica" του Κάνσας, ενώ το 1966 πήρε μάστερ στις Επιστήμες, από το Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ.
Το 1971 πήρε το πτυχίο Ph.D. από το Πανεπιστήμιο του Ναϊρόμπι, στο οποίο και δίδαξε κτηνιατρική ανατομία. Έγινε διευθύντρια στο ομώνυμο τμήμα, ενώ διετέλεσε και βοηθός καθηγητής τα έτη 1976 και 1977. Και στις δύο περιπτώσεις, ήταν η πρώτη γυναίκα που κατείχε τέτοια αξιώματα στην περιφέρειά της. Το 1977 ίδρυσε το "Κίνημα της Πράσινης Ζώνης", το μεγαλύτερο πρόγραμμα δενδροφύτευσης στην Αφρική, που έχει ως στόχο την προώθηση της βιοποικιλότητας. Χάρη στη δράση της κατά της αποψίλωσης των δασών, που ευθύνεται για την ξηρασία και τη φτώχεια των τοπικών πληθυσμών, περισσότερα από 20 εκατομμύρια δένδρα φυτεύτηκαν στην Κένυα και δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους γυναίκες, εργάζονται στα φυτώρια του κινήματος. Η σημαντική φεμινιστική της δραστηριότητα συνεχίστηκε με τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την αναβάθμιση του ρόλου των γυναικών στην κοινωνία. Το Δεκέμβριο του 2002 μπήκε στο Κοινοβούλιο της Κένυας, συγκεντρώνοντας το 98% των ψήφων και ανέλαβε τα ηνία της υφυπουργού Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων.

ΑΠΕ, Reuters Βαρβάρα Τουμαζάτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου